Sykkelbyen – en by med fokus på miljø

Sandnes sitt miljøfokus gjør kommunen attraktiv både for de som bryr seg om miljøet og for de som elsker ren og klar luft. Det er ikke dermed sagt at denne byen er så mye bedre enn andre byer, men de har helt klart hatt et sterkt fokus på miljøet. Går man tilbake til Norges spede sykkelbarndom så ser man hvorfor Sandnes har så mange sykler på veiene.

Kommunen var nemlig lenge vert for Øglænd DBS som har produsert sykler til både store og små.

Selv om det ikke er noen automatikk i at en kommune med en miljøvennlig fabrikk har fokus på miljøet, så har Sandnes klart dette. De jobber nemlig hardt med å siSandneskre at de har fortjent tittelen som Norges sykkelby. Faktisk fikk de i 1997 miljødepartementets sin miljøbypris noe vi som bor i Sandnes er svært stolte over. Dette står det respekt av, spesielt i disse tider hvor luftkvaliteten i de store byene blir dårligere og dårligere. Sandnes har selvsagt også sine miljøutfordringer, men som innbygger får man en følelse av dette jobbes det aktivt med.

I tillegg til fokus på sykkel, så har også Sandnes et sterkt fokus på å sørge for at avfallshåndteringen er både miljøvennlig og praktisk. Det siste er noe mange kommuner glemmer, noe som fører til at innbyggerne ikke orker å bruke tid på å sortere søppel. Med fleksible hentetider og fleksibel avfallshåndtering skiller denne kommunen seg fra resten. Som innflytter, med barn, så var dette faktisk en av de første tingene jeg la merke til. Mulig det skyldes mitt fokus på miljøet, men det var nok også fordi systemet fungerte for meg og min familie. Det ble enklere å være miljøbevisst når kommunen legger opp et slikt system. Det er mange andre grunner til at jeg trives i denne kommunen, men kommunens miljøfokus er absolutt en av de aller viktigste grunnene til at jeg har valgt å sette røtter i nettopp Sandnes.